Oldehove


Oldehove is een klein, rustig dorpje in de provincie Groningen. Oldehove valt onder de gemeente Zuidhorn en telt ruim 1600 inwoners. De streek rondom Oldehove wordt Humsterland genoemd. Rond het jaar 800 ontstond de Lauwerszee en werd Humsterland een waddeneiland. Tot de aanleg van de dijken omstreeks het jaar 1100 had het zeewater vrijspel. Om de landerijen tegen seizoensoverstromingen te beschermen werd in de elfde eeuw een ringdijk rond het Humsterland gelegd. Hierdoor werd het eilandkarakter van het gebied nog meer versterkt.
Oldehove ligt op de oude kwelderwal. Het nabijgelegen Niehove is een typisch wierdedorp, zoals er in de omgeving meer te vinden zijn, en zeker een bezoekje waard. De wierde van Niehove wordt volgens de verhalen al zo’n 2200 jaar onafgebroken bewoond.

Het dorp leent zich, door haar rustige karakter, uitermate goed voor een korte wandeling. In het dorp staan twee kerken. De Ludgeruskerk is een aan Liudger van Münster gewijde hervormde kerk uit de dertiende eeuw met een vijftiende-eeuwse toren. Achter deze kerk bevindt zich een oorlogsmonument. Verder staat er een gereformeerde zaalkerk met elementen van de Amsterdamse School uit 1929, die werd ontworpen door de architecten Van Wijk en Broos. Deze gereformeerde kerk vormt de vervanger van een ouder daarvoor gesloopt kerkgebouw uit ongeveer 1864. In de kerk staat een orgel uit 1913 van Marten Eertman. Daarnaast staan er in het dorp ook twee achtkante stellingmolens: molen Aeolus (1846) en De Leeuw uit 1855. Als u een langere wandeling of fietstocht wilt maken, kunt u gebruik maken van het fietsknooppuntennetwerk.

In het dorp bevindt zich een supermarkt voor de dagelijkse boodschappen (350 meter van het huisje). Op 200 meter afstand van het huisje bevindt zich het voortreffelijke visrestaurant ’t Kleine Oestertje. Als u van vis houdt, is de verwennerij van de kok zeker een aanrader! Verder bevindt zich in het dorp een postkantoor en een Rabobank met pinautomaat.

Het dorp ligt op 20 km van de stad Groningen. Dit huisje is dan ook een mooie uitvalsbasis voor een museumbezoekje of een dagje winkelen in Stad.10 Kilometer van Oldehove ligt Zuidhorn, met een grotere supermarkt en een treinstation. Oldehove zelf is prima bereikbaar met de bus (lijn 35). U vindt een bushalte op nog geen 5 minuten lopen van het witte huisje.